Zelf foto’s printen met de Canon Selphy CP1300

19 mrt 2021 | Tips

2,5 jaar geleden vertrokken we met ons gezin op een rondreis door Frankrijk, Italië, Zwitserland en Duitsland en dat voor slechts 3 weken. We wilden vele avonturen beleven, maar dat ook niet zomaar vergeten. Ik besloot dus om samen met de kinderen een reisdagboek bij te houden. Ieder kreeg een boekje, een pennenzak met schrijf- en tekengerief en een schaar plus lijmstift. Maar het voelde niet voldoende… Met mijn passie voor foto’s wilde ik natuurlijk foto’s in mijn reisdagboek stoppen. Dus ging ik op onderzoek uit.

Een Instax mini? Of toch eerder een soort printer? Ik vergelijk, las reviews, vroeg ervaringen, … Uiteindelijk bestelde ik die ene printer waarvan niemand die ik kende hem had. Ja, zo ben ik dan weer.

Het is niet de meest compacte printer om mee te nemen op reis, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.

Ik kocht de Canon Selphy CP1300 en heb nog geen seconde spijt gehad. In het begin was het wel wat prutsen om hem te linken, maar dat lag volgens mij eerder aan mij dan aan het toestel zelf.

Wat krijg je als je de Canon Selphy CP1300 koopt?
De printer zelf natuurlijk, maar ook de adapter met kabel die nodig is, een papiercassette voor briefkaartformaat en een handleiding.

Wat kan je doen met de Canon Selphy CP1300?
Je kan foto’s printen op briefkaartformaat, maar ook als creditcardformaat. Of wat dacht je van stickers op creditcardformaat of gewoon ministickers? Voor de stickers of de foto’s op creditcardformaat moet je wel een aparte papiercassette kopen.

Daarnaast kan je ook kiezen voor verschillende lay-outs, afmetingen, pasfotoformaat, … Het toestel heeft echt tal van mogelijkheden.

Hoe werkt het?
Eigenlijk heel simpel. De Canon Selphy CP1300 werkt draadloos met je gsm, computer, tablet of fototoestel. Je plaatst de juiste inktcardridge (deze is anders naar gelang het formaat dat je wil printen) en de juiste papiercassette in het toestel en stuurt via 1 van de 2 apps de foto’s met gekozen lay-out naar de printer.

De apps die je nodig hebt zijn Canon Print en Canon Selphy.

Ja, het is echt zo simpel als dat.

Schrik trouwens niets als hij print. Hij print in 4 lagen… Eerst geel, dan roze erover, vervolgens blauw en daarna een witte laag erover. Het eindresultaat is jouw foto in prachtige kleuren.

Extra handig om te weten
Je kan extra accu aankopen zodat je niet steeds netstroom nodig hebt om te printen. Handig als je bijvoorbeeld graag gaat kamperen met de tent. Ikzelf heb de batterij niet en ik heb ze ook nog niet gemist, maar ik ga dan ook nergens heen zonder netstroom.

Koop je nieuw printpapier dan zit daar steeds een cartridge bij en omgekeerd. Het hoort gewoon samen. Dit alles zit steeds in de doosjes van de navulling.

Oh ja, hij bestaat in zwart, wit en roze!

Voordelen
– De kwaliteit is echt top! Heldere foto’s op glanzend papier. Echt wauw! Ideaal als je thuis nieuwe foto’s in je fotokaders wil, een reisdagboek wil bijhouden of meteen leuke herinneringen wil hebben op een feestje.

– Super gebruiksvriendelijk. Ik kon hierboven in 2 zinnen zeggen hoe je hem gebruikt. Opstellen, app openen, printen, klaar.

– Leuke mogelijkheden zoals verschillende lay-outs, de achtergrond kleur aanpassen van wit naar zwart, randloos of net niet randloos printen, …

– De cartridges drogen niet uit. Nee, ook niet als je ze reeds gebruikt en open een jaar in de kast laat liggen. Ze printen nog net zo mooi als ervoor.

Nadelen
– Het is niet de goedkoopste draagbare printer, maar dat maakt de kwaliteit meer dan goed. Prijs/kwaliteit wel echt een topper.

– Jammer genoeg zijn de navullingen ook niet bepaald te klasseren onder de noemer ‘goedkoop’. Wil je dus die 100 foto’s van jullie verjaardagsfeest afprinten, dan raad ik het toch aan om dat bij een gespecialiseerde zaak te laten doen. Dat gaat goedkoper zijn.

– De verschillende formaten papier vragen een andere cartridge. Gelukkig staat op de cartridge wel duidelijk voor welk formaat ze bedoeld zijn.

– Hij is niet compact ofzo, hem dus snel in je handbagage steken als je met het vliegtuig weggaat is niet echt een optie. Gelukkig kan je er wel een mooie tas voor kopen waar echt alles in past. In de mijne zit zeer veel navulling, beide papiercassettes en de printer met adapter zelf.

Eindconclusie
Voor mij is de Canon Selphy 1300 echt een onmisbaar toestel. Ik gebruik hem op reis, om snel een herinnering af te printen voor de (over)grootouders, om een foto af te printen die ik dan bij de fotoalbums stop om naar mijn klanten te sturen of om postkaartjes te printen op reis in plaats van er te kopen.

Zoals ik in het begin van mijn blogartikel al zei… Nog geen seconde spijt van gehad.

Maak niet enkel blijvende herinneringen, maak ze extra tastbaar en leg ze binnen handbereik zodat je er nog vaker naar kan terug kijken.